karolinasmatbak.blogg.se

Visst är de härligt att laga mat åt andra. Innan så levde jag på snabb makaroner med ketchup & gorbys piroger. Och jag ska inte ljuga, jag älskar snabbmat fortfarande. Men på senaste tiden så har mitt intresse för matlagning och bakning kommit ikapp. Jag är fortfarande på inlärnings stadiet :) så här kommer vi läsa om både misslyckade gånger, och de gånger som de går bra :) Kan jag, så kan du!!!

Salladsbuffé

Publicerad 2012-09-27 21:22:27 i

På jobbet så har jag varje dag en salladsbuffé, det kan ibland vara svårt att hitta variation. Har ni några tips?

Här va denna veckas.

Nudelsallad med syltad ingefära, citron & soya med lite teriyakisås

Den vegetariska quinoa salladen

Italienska pasta salladen

Och kycklingsallad med pasta
.

Italien

Publicerad 2012-09-27 18:58:56 i

Jag vet inte riktigt varför jag kallar det en italiensk inspirerad pastasallad. Men jag antar att det är pasta, pesto & de soltorkade tomaterna som gört.

:)

Blanda färsk grön pesto
Och finhackade soltorkade tomater( dessa mixas enklast i en matberedare) häll inte bort oljan för där sitter och god smak.
Rikligt med babyspenat
Ångad broccoli
Rödlök i fina strimlor, enklast är om du delar den på mitten och sen strimlar tunt.

Galiamelon som du gör små kuber av
Skalad gurka i kuber

Blanda ihop detta med pastan, jag brukar använda tricolore( färgade pastan) för att piffa till det hela. Eller fullkornspasta.

Detta går ju bra som vegetariskt också, men ha i räkor eller kyckling så blir det sååå gott.!

Ät som det är eller gör en god mango dressing till

Ta 2 dl crème fraiche
0,5 dl mango jalapeno glace
Och bara vispa ihop

Det passar super bra ihop :)

Lycka till

Vips sa de!

Publicerad 2012-09-27 17:25:49 i

Så va knäckebröden slut. :) och ingen är gladare än jag. Så mina 6 långpannor knäckebröd är slut. Men jag hann stjäla en bild på resultatet.

Jag fick dessutom förfrågan om man fick beställa hem mitt bröd.

Va!? Beställa mitt bröd. Jag som ofta går och tvivlar på mig själv att det kanske inte smakar bra. Men detta va verkligen ett boost för egot.!

Jag tipsade henne till min blogg för receptet :) så om du kikar in här så en hälsning till dig, hej hej :)

Wow. Jag är så himla glad nu. Så pröva göra knäckebrödet nu ni som läser och berätta gärna vad ni själva valde att ha i, skicka tips :)

Jag är öppen för alla förslag

Inspiration

Publicerad 2012-09-27 17:19:18 i

Det är viktigt att bli inspirerad. Jag har alltid beundrat t.ex mode disigner när man har kollat på projekt runaway. Där blir dom i ett program körda till en park med en kamera. Där får dom ta bilder och ska bli inspirerade till att sätta bilden till kläder.

Och detta tänker jag ofta på att man skall göra med mat. Nu är det höst, det är många vackra färger. Och det finns ju massor av grönsaker som har så fina färger i sig.

Idag gjorde vi en super god Lasagne, vegetarisk.

Jag hade zucchini, röd paprika & purjolök. Även tomatpuré & krossade tomater, timjan, vitlök, oregano, salt & peppar. Fräs ihop detta till en smarrig sås.

& använd gärna färska plattor till lasagnen.

Grunda i en panna med bechamelsås, Lasagne plattor, tomatsåsen med grönsaker, bechamelsås, Lasagne plattor, tomatsåsen, Lasagne platta och sen bechamelsås igen.

Ta rikligt med bechamelsås på toppen, och sen strö över gratängost.

Grädda i ugnen 225g i ca 20 min.

Om man gör lasagnen dagen innan servering så står den sig bättre vid servering, plus att man får tid över till annat.

Jag brukar servera min Lasagne med en tomat & bönsallad med ruccola som är slungad i en enkel vinegrette.

Hoppas det går bra för er.

Hej sålänge

Det finns en talang i oss alla, jag har alltid velat kunna spela gitarr

Publicerad 2012-09-27 06:17:02 i

Men ibland går det inte alltid som man tänkt sig förstår ni. Jag har haft många drömmar om vad jag ville bli.

När jag sökte till hotell & restaurang på gymnasiet så va det enbart för att jag i 3e ring skulle få gå en bartender utbildning.

Men på den långa resan dit så växte även jag och mina kunskaper, fast jag själv va inte så intresserad av att laga mat.

Men jag gjorde det och fick en väldigt bra grund på ingredienser och tips på hur man utvecklas.

Man måste faktiskt tycka att saker är roligt. För det speglar sig i allt som man tycker är kul & i det man gör.

Oavsett om det är att plugga, vara hemmafru, vara kock eller psykolog.

Man måste på nått sätt gilla. Och allting blir så mycket bättre då. Att vara arg för att man inte uppnår det man vill kan ju påverka allting som har med vardag & fritid o göra.!

Jag gillar mitt jobb, och så länge jag gör mitt bästa , så utvecklas man inte bara som person, utan även dom du arbetar för kommer minnas dig som personen som hade ett GO!!!

Det motiverar mig.!

Jag får ofta mycket kommentarer på mitt jobb från mina gäster hur roligt dom tycker det är att komma och handla av mig, för att jag alltid är trevlig och glad. Dom berömmer mig för det goda jag gör, och ger mig även bra kritik när saker och ting kan förändras.

Den kritiken ska man ta som tips, se det som en utmaning och anta den.! Sträva alltid mot att det kan bli bättre :)

Men stanna alltid upp och gotta dig i berömmet, för då har du klarat en nivå. Jag Älskar att överraska.

Så hur blev det med att bli bartender? Jo jag lyckades även med det!! Det va sena nätter och mer som ett psykolog jobb med fulla & mestadels uppsnofsiga otrevliga gäster.! Men det funkade ju ett par år. :)

Vad hände sen? Jag ska klura lite på det... Men jag stannade kvar i branschen och öppnade en ny dörr för mig själv.

Bakom det stod en framtiden.

Så jag klev igenom dörren, slutade jobba kvällar och nätter.

Om du frågar mig vad jag vill göra om 5 år så har jag faktiskt ingen aning.! Och det gör mig inget. För mitt liv handlar inte om 5 år. Jag lever för idag, det är idag jag påverkar och bestämmer själv.

Så på med ett leende :) och lev för dagen.!!


Stor kram & hoppas alla får en bra dag

Äpplet faller inte långt från trädet

Publicerad 2012-09-26 18:49:03 i

Så gör vi äppelpajer i höst

Och bäst är att gå hem till nån som har ett äppelträd. Nu har frukten fallit och det ska vi baka äppelpaj på tycker jag :)

4 stora äpplen som du delar i klyftor och brer ut på en ugnsform som är smörjd med smör

1,5 del vetemjöl
1 del rumstempererat smör
1 del socker

Knåda ihop ingredienserna men bara halva sockret och strö degen över äpplena,

Toppa med kanel och sockret som du inte hade i degen :)

Baka i mitten av ugnen på ca 150 g tills äpplena blivit mjuka och degen knastrat på sig lite :)

Serveras med antingen vaniljsås eller gammaldags vaniljglass :)

Åh nu blev jag super sugen :))

Det vankas banan och kexchoklad

Publicerad 2012-09-26 18:37:33 i

Bananmuffins med kexchoklad
ca 12 st mellanstora

Börja med att sätta ugnen på 180 grader
Och ta fram smöret som sedan ska vara till frostingen

2 ägg
2 dl strösocker
2 st stora bananer
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
50 g smält smör
Kexchoklad
Tips! testa gärna kexchoklad med blåbärssmak

Vispa ägg & socker pösigt. Mosa bananerna med en gaffel, blanda sedan i det i smeten.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dom i smeten. Ha i det smälta smöret och rör till en jämn smet. Du kan använda en elvisp, men tänk på att ha på lägsta hastigheten när du haft
i de torra ingredienserna.

Sätt ut muffinsformarna på en plåt & häll i smeten till ca 3/4. Tryck i en bit Kexchoklad( jag brukar ta 1/4 och dela på 6 i varje muffins), se till att de täcks helt av smet så de inte blir brända i ugnen. 180 °C i cirka 20 minuter.
Grädda gärna lite längre ner i ugnen så att toppen på muffinsen inte blir hård & bränd.

Vaniljfrosting:

200 g mjukt smör
2 msk grädde
3 tsk vaniljsocker
ca 4 dl florsocker

Vispa smöret mjukt och krämigt med en elvisp, tillsätt mjölk och vaniljsocker. Tillsätt florsocker tills du får en jämn & krämig frosting, man kan tillsätta en droppe gul hushållsfärg om man vill piffa upp lite.

Ta din favorit tyll till spritspåsen och spritsa över din muffins.

Tips!! på Ikea har dom ett sett med spritspåse & tyllar, enkla att använda & att göra rent.
Den heter *drömmar*

Dekorera:
På lagerhaus hittar du roliga dekortioner som mini maräng & jordgubbskulor
Även Coop har ett stort lager på strössel mm att ha som dekoration.
Gör det till din muffins genom färg & strössel, kanske tillochmed en liten flagga.

Lycka till :)

Mumsig vaniljkaka

Publicerad 2012-09-26 18:35:01 i

7,5 vetemjöl
7,5 socker
5 tsk bakpulver
250 g smör rumstempererat
Knåda ihop detta till en jämn smet

Blanda
3 dlFilmjölk
3 ägg
vispa ihop detta
Blanda med resten
10 min i 225 g på en smord panna med ströbröd
Vanilj socker att pudra över när kakan kommit ur ugnen så att det smälter in i kakan :)

Detta är inte mycket för ögat men smakar himmelskt gott.

Om detta är något man ska bjuda på så kan man garnera kakbitarna med ett blad citronmeliss :)

God lycka i bakningen :) kram
P.s denna är en höjdare att sälja till skolklassens kassa, det va nämligen så jag kom över detta recept av en snäll mamma :) hejjhopp :)

Vegetarisk tapas :)

Publicerad 2012-09-26 16:40:21 i

Idag gjorde vi en tapas tallrik. Vegetarisk tillomed :)

Vitlöksstekta champinjoner
Mozzarella & tomatsallad med
Fin hackad rödlök & basilika
Skuren mango
Parmesan bakad aubergine
Qornfärsfylld paprika med chèvre & honung

Hommus
Kikärtor, sesampure, vitlök & salt
Mixas till en puré

Hoppas ni fick nån inspiration :)

Kram

Knäckebröd

Publicerad 2012-09-26 16:26:21 i

Idag gjorde jag knäckebröd, och hur gott blir de inte när man får krydda som man vill.

Jag gjorde en väldigt stor sats, men för dig som vill baka hemma är de super enkelt.

1,5 dl rågmjöl
1,5 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
3-4 dl vatten
Flingsalt

Blanda de torra ingredienserna, utom saltet. Blanda med vattnet

Jag kryddade även med 1 msk malen fänkål.

Ta en långpanna och smeta ut allt på ett bakplåtspapper.

Strö över valfri mängd med salt

Grädda i ugnen (varmluft 170 g) i 20 min. Vanlig ugn 150 g också i 20 min.

Ta sen ut och skär upp längder

Fortsätt sen att grädda i 50 min på 130 grader. Sen är de klart :) låt det svalna lite innan man äter bara :)

Lycka till :)

Vegetarisk sallad på bulgur & quinoa med qornfärs

Publicerad 2012-09-26 10:47:29 i

Lätt som en plätt sveper du ihop en god matig sallad idag. Koka quinoa & bulgur i valfri mängd. Ett par dl räcker för flera portioner.

Dela champinjoner och fräs i mycke smör och krossad vitlök tills dom blir mjuka och får lite färg.

Ångkoka lite bukett grönsaker, idag hade jag broccoli.

Stek qornfärs med basilika och hackad gul lök.

Ta lite färsk baby spenat för att blanda ner i salladen.

Dela en zucchini och fräs den så den blir mjuk och fin i färg.

Blanda samman alla ingredienser och lägg upp på ett fint fat.

Dekorera med fin hackad paprika för lite fin färg.

Lycka till och smaklig spis :)

Jordgubb möter lime

Publicerad 2012-09-25 21:48:00 i Allmänt,

Idag provade jag på att göra cheesecake för första gången,
inte helt lätt ska jag säga, fast jag hade heller inte allt man skulle ha heller.
men jag tycker att man absolut till all bakning bör ha en elvisp. 
 
till detta ska du ha en ugnsform med en kant som man lätt spänner loss sen.
 
börja sen med att ta
75 g smör och smälta
10 digestive kex och smula fint 
blanda detta och fördela jämnt
 
baka av i ugnen på 175 grader i ca 7 min
 
gör under tiden smeten
 
500 g kesella
2 dl creme fraiche
3 ägg
1 dl socker
skalet från 1 lime
 
vispa ihop detta och stjälp över på den klara botten, 
fortsätt att grädda i ca 35 min, håll lite koll så det inte bränns.
så grädda i mitten av ugnen, eventuellt med folie över i slutet.
det kommer att resa sig, men så fort det svalnar så sjunker den fint.
medans du låter det svalna så tar du
 
2 gelatinblad och lägger i vatten
 
300 g frusna jordgubbar
1 dl vatten
4 msk socker
saften från 1 lime
 
sjud detta och slå sedan av jordgubbarna, tillsätt bara gelatinbladen i vätskan och låt de lösas upp Och svalna.
 
slå över detta på kakan och låt stå i frysen 1 timme, eller i kylen minst 2 timmar.
 
lycka till :) kram
 

Gråt inte över spilld mjölk

Publicerad 2012-09-25 21:01:00 i Allmänt,

Jag går ofta och tänker på vad jag vill bli när jag blir stor, men det är sällan jag tänker på att ta vara på den tiden jag går och grubblar, det blir lätt att jag blir irriterad och hungrig och står och lagar mat eller bakar, vilket tillslut blev ett stort intresse. Så medans jag grubblade och lagade mat så gjorde jag ju faktiskt det, som jag iallafall vill hålla på med, just idag!

Kvällens middag blev en pasta på både gul & grön zucchini, rödlöks månar & röd paprika, med hettan från sambal som lugnas av en dutt tomatpuré & en riklig stänk grädde, smakerna samlas tillsammans med salt & peppar och får under en tid sjuda upp och bli riktigt krämig, samtidigt som du kokar pastan blir det knaper stekta baconet klart som du sedan strör över pastasåsen!! Smaklig måltid :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela