karolinasmatbak.blogg.se

Visst är de härligt att laga mat åt andra. Innan så levde jag på snabb makaroner med ketchup & gorbys piroger. Och jag ska inte ljuga, jag älskar snabbmat fortfarande. Men på senaste tiden så har mitt intresse för matlagning och bakning kommit ikapp. Jag är fortfarande på inlärnings stadiet :) så här kommer vi läsa om både misslyckade gånger, och de gånger som de går bra :) Kan jag, så kan du!!!

Släng ihop en liten tallrik :)

Publicerad 2012-10-30 16:31:39 i

Förra veckan hade jag en beställning på en fin tallrik med kallskuret & ostar.

Resultatet blev väldigt fint. Om du ska servera ost brukar det vara 3 ostar.

En hårdost, en mögelost & en vanlig ( t.ex brie)

Jag hade brieost, gruyere & ädelost

Parmaskinka, salami, kalkon

Kapris, fikon, physalis
Druvor vid sidan om

Fikon & lagerbladsmarmelad

Till detta fick dom även kex & vårat hembakade knäckebröd.

Mina gäster vart super nöjda

Hoppas ni också blir det :)

Västerbottenpaj med laxrom & aquavit.

Publicerad 2012-10-30 16:25:44 i

Idag bakade jag lite paj. :)
Gör en vanlig pajbotten och för grädda som vanligt.

Gör en äggstanning basic
2 dl vätska
Det kan vara grädde, mjölk, crème fraîche, filmjölk. Ja vad man tycker passar bäst.
Och sen
2 ägg, vispa ihop
Tillsätt 2-3 msk aquavit

Häll i pajformen
Tillsätt 2 dl riven v.bottenost
Och 1 dl rom, t.ex laxrom eller valfri kalix( jätte dyrt) eller stenbitsrom, fördela jämt i pajen, man kan röra runt lite försiktigt med rena fingrar.

Grädda i ugnen 200 g i ca 15-20 min.

Låt gärna pajen stå lite innan servering :)

Lycka till

Cupcakes

Publicerad 2012-10-20 17:08:55 i

I fredags gjorde vi muffins ca 200 st :) jag använde mig av ett jätte gott bär recept, fast jag hade utan bär. Och så hade jag glasyr receptet längst ner i bloggen.
200 g smör
4 dl florsocker
2 msk grädde
Och lite röd karamellfärg

Vi bjöd till lunchen, men sen gjorde jag några lite extra fina och sålde för 20 kr st, och dom pengarna skänker jag till bröstcancer fonden.

Och recept på muffins http://www.dagensmuffin.se/show.pl?id=637 hittar ni här :)
Jag använde filmjölk :)

Muffins

Publicerad 2012-10-17 18:22:03 i

För ett par dagar sen beställde jag söta muffins formar från strössel & annat. Det fanns både lite dyrare och billiga formar i olika storlekar :) det ska bli så kul att baka i helgen :)

Jag ber om ursäkt för blogg torka

Publicerad 2012-10-17 16:19:24 i

Men så här är de, när jag själv inte har någon inspiration från något håll, så blir det sällan matlagning.

Jag lagar ju självklart saker på jobbet, och i fredags gjorde vi den mest godaste morotskakan

Receptet hittar ni här http://www.recepten.se/recept/morotskaka.html

Och i glasyren så piffade vi upp med röd och gul karamellfärg så de blev orange. Lite höstligt :)

Imorgon, eller fredag då blir de cupcakes igen :) jag lovar att lägga upp nån fin bild och recept såklart.

Just för tillfället så är karln bortrest, så jag hänger för mig själv. Och ni vet vad jag sagt. Att laga mat till sig själv är sällan roligt. Så 2 dagar i rad har jag lagat korvstroganoff.

Recept för 1 pers
1/3 korvring ca 2 dl valfri form
1/2 gul lök hackad
1 dl tomatpuré ekologisk lr kravmärkt
2-3 dl grädde
Salt & peppar

Bryn lök & korv
Salta och peppra
På med purén och blanda runt så att purén steks lite också.
I med grädden och puttra på i 5 min under omrörning.

Om man vill har man ris eller pasta till :)

Själv så har jag börjat med lchf så jag kör helt utan kolhydrater


Vi hörs då!! Tjing :)

Rulla rulla liten bulla

Publicerad 2012-10-03 18:57:43 i

Dags att vara lite ekonomisk :)
Något som jag ofta äter är köttbullar, och då köper jag Findus små delikatess köttbullar för 40 spänn/ paketet . Dom innehåller säkert de ena o de andra tillsatser som inte är bra för kropp och själ. Så idag gjorde jag egna köttbullar. Jag vet precis vad som är i dom och det blev jäkligt gott :)

Jag måste ha gjort säkert 100 st :)

1000 g färs
2 dl ströbröd
3 dl mjölk
2 finhackade lökar
2 krm salt
2 krm peppar malen
2 ägg

Blanda mjölk & ströbröd i en bunke, låt det svälla i ca 10 min.
Blanda ner köttfärsen

Fräs på löken

Tillsätt sen salt, ägg, lök, peppar och blanda tills allt är sammansatt.

Rulla köttbullarna i valfri storlek, jag föredrar mini bullar.
Blöt händerna för enklare hantering när du rullar.

Stek köttbullarna i omgångar så dom får en fin stekyta.

Fyll på som klara bullarna i en ugnsplåt.
Sätt ugnen på 200 g och stek dom färdigt i ugnen i ca 10 min, beroende på storleken.

Sen är det bara att servera, eller låt dom svalna och frys in :)

Nyttigt, billigt & gott.

TIPS! På Coop Forum har dom ofta erbjudande på färs för ca 40kr kg. Då är det bara att passa på.

Lycka till / K

Potatisgratäng är enkelt

Publicerad 2012-10-01 17:52:30 i

Till 4 portioner

10 potatisar, skalade
1 gul lök
3 dl grädde
Vitlökspulver
Malen vitpeppar
Salt
& lite ost att toppa med

Skär potatisen i skivor
Och löken i ringar

Lägg ut i en ugnsform och häll grädden över allting. Krydda valfri mängd, men ca 1/2 msk av allting. Man kan även ha i hela vitlöksklyftor. Dom gräddas så länge att dom blir super smaskiga.

Strö över med ost så det täcker. Lägg aluminium folie över och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 225 g.

Ta sen av foliet och grädda 20 min till så gratängen får en fin färg över osten.

Smaklig måltid :)

Biten som blev över

Publicerad 2012-10-01 17:46:50 i

Så det blev ju självklart massa karré över, dom skar jag upp i grytbitar.

Klyftade en lök jag hade över.
4 morötter i lika stora bitar som köttet
Lite hela peppar korn
Och en buljongtärning
1 dl crème fraich
1 dl grädde
En skvätt rödvin(ej nödvändigt)
Vatten så det täcker ingredienserna

Stek allting utom mejerierna och vattnet. (Inte för att de går att steka heller:)

I en klick smör. Tillsätt resten när det fått lite färg, och låt det koka under lock på svag värme i ca 2 timmar.

Mitt kött bara smälte i munnen. Och vips så hade du dig själv en form av kalops. Allting blev liksom som en gryta.

Ja jätte lyckat faktiskt..
Det går bra att servera detta med vanlig kokt potatis. Eller till potatis gratäng.

Lycka till :) och ha i det du har hemma. En rest kalops kan man kalla det :)

Allting måste inte vara så, bara för att det står skrivet i ett recept

Publicerad 2012-10-01 17:35:47 i

Konsten att göra schnitzel, är ingen konst.

Om du söker på schnitzel via Wikipedia så kommer denna text upp

Schnitzel, (tjeckiska "řízek", polska "sznycel") är en typisk centraleuropeisk maträtt. Den består av en mörad skiva kött, oftast skinka, men också kalvkött (s.k. Wienerschnitzel), kyckling eller kalkon. Köttet är panerat i ströbröd och stekt eller friterat, i vanligtvis ister eller olja. Det finns också ett flertal varianter med olika fyllningar, till exempel skinka, ost, bacon, ädelost eller korv.


Som sagt, du kan inte göra fel för det finns så många varianter.!!

Igår va jag ju på Coop, och dom har ett toppen erbjudande på fläskkarré för 39kr/kg. Så min bit på ca 800 g blev 34 kr. Jag skar ut två fina bitar som jag bankade ut, faktiskt med baksidan på min kniv, då jag inte har en kötthammare.! Sen tog jag osten jag hade hemma i kylskåpet och en skiva skinka. Inga konstigheter, detta har man oftast hemma till frukostmackan.

Sen viker du ihop och bankar ihop kanterna så gott det går

Sedan panerade jag på samma sätt som jag panerade fisken. Mjöl, ägg & ströbröd.

Gav det en fin stekyta och la in köttet i en teflonpanna i ugnen ca 150 g tills köttet blir genomstekt.

Fördelen med att ha köttet i ugnen gör att det blir saftigare än om man steker klart i pannan.

Så strunta i om köttet inte är helt, eller om det är massa fett i. Det gör det bara godare. Pröva vetja :)


(Bilden är lånad från Google) men ungefär så buckliga blev även mina super goda schnitzlar

Igår vart det matlagning i flera timmar

Publicerad 2012-10-01 16:46:55 i

När något är roligt så flyter tiden bara iväg. För en liten peng så blev det många matlådor och en god middag.

Söndagens middag
Panerad torsk med kokt potatis serverad med skagenröra & citron

Jag köpte fryst kravmärkt torsk på Coop 400 g för 39:- , det var 4 stora fina bitar.
Ta ur från förpackningen och lägg i en försluten påse i ett kallt vattenbad för att Tina upp torsken, ca 2 timmar innan du ska börja med paneringen.

Sen tar du 3 tallrikar
Mjöl
Ägg
Ströbröd

Vänd först fisken i mjölet, doppa sedan i äggen och vänd sen ner i ströbröd.

Stek fisken på medium värme ca 5 min på varje sida.

Ska du laga till flera är ett hett tips att bara ge fisken en stekyta och laga klart den på smörpapper i ugnen på 150 g ca 10 min. Och detta timar du med de sista 10 minuterna på potatisen, så allt blir serverat och klart samtidigt.

-mina potatisar blir inte klara samtidigt. Dela då gärna på dom så alla potatisar får lika storlek, koka i ca 20 min.

Skagenröra.

För 4 portioner behöver du
300 gr räkor i lag, coops egna är bra.
2-3 dl majonäs
1 dl crème fraich
En nypa salt
1 röd fin hackad lök
Saften från 1/2 citron
Och en nypa svart peppar

Blanda samman alla ingredienser och smaka av om du vill ha lite mera salt.

Ett Hett tips är att ha i ca 1/2 msk wasabi för att vara lite tokig. Det smakar super gott faktiskt.

Den andra halvan Citron delar du upp i 4 och serverar på fisken med en liten dillvippa

Räkna med ca 2 potatisar per/person


Stort lycka till

Vegetariskt är gott och enkelt

Publicerad 2012-10-01 16:31:52 i

Zucchini är roligt att jobba med, och behöver inte vara en tråkig grönsak

Jag delade en zucchini på mitten & fick ut 4 skivor av varje bit. Lägg på en ugnsplåt, det går bra att ha ett smörpapper under så blir det enklare att diska

För det finns ju inget jobbigare än att stå och skrapa bort smält hård ost på plåtar som knappt går ner i diskhon :)

Ta färsk mozarella och skär i tunna skivor och lägg en på varje skiva zucchini, det behöver inte täcka

Skär en skiva tomat och lägg på mozarellan. Strö lite vitlökspulver över, och även basilika. Gärna färsk basilika om du har, annars går även torkad bra.

Har du färsk så räcker ett litet blad på varje tomat, annars kan man strö rätt rikligt.

Sen in i ugnen på 145 g i ca 30 min, se bara till att zuccinin är mjuk när du serverar, och servera gärna rumstempererat.

Du kommer göra succé

God lycka :)

Dagens pasta sallad

Publicerad 2012-10-01 16:24:45 i

Idag gjorde jag en pastasallad som va väldigt populär. Vegetarisk också

Koka fusilli

Sen tärnade jag kvist tomater
Jag tycker de har en härlig och god tomat smak jämfört med vanliga tomater.

Coctailtomater är en variant också, men ibland kan de vara rätt dyra. Men om du vill använda det blanda gärna olika sorters gula, gröna och röda. I välsorterade butiker finns det i olika storlekar och färger.

Sen hade jag även calamata oliver, stekt zucchini och broccoli. För att piffa upp det hela så det blir lite mera grönt i hade jag babyspenat.

Så kryddade jag med italiensk salladskrydda, vitlök och flingsalt blandat med lite matolja, just för att pastan inte ska bli så kletig.

Sen skar jag upp färsk mango och strödde över med parmesanost. :)

Så lite blev så gott

Lycka till // K

Det är måndag & vi gör smördegsknyten

Publicerad 2012-10-01 16:16:49 i

Så fort man hör smördeg så brukar reaktionen vara, nej det kan inte jag Arbeta med... Men ack så fel ni har. Jag trodde också att det skulle vara super svårt.!!

Men man köper bara färdig fryst smördeg, kavla ut med ca 3 cm åt varje håll på ett smörpapper.

Idag fyllde jag med Parmaskinka, det behövs inte mycket alls, du bara täcker din smördeg.

Sen rullar du ihop den och så kan man "limma" kanterna med lite vätska, vatten eller ägg funkar bra.

Sen skär du upp i små bitar och gräddar i ugnen på ca 180 g i 20 min.

Det kan vara olika men oftast så står det faktiskt på baksidan av paketet du köper.

Sen fyllde jag även några med chèvre, och det blev också succé :)

Perfekt tilltugg till fördrinken

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela